Meer lucht voor betere prestaties
Deze korrels worden aangemaakt uit derivaten van ruwe petroleum. In de polystyreenkorrels bevindt zich tevens pentaan, een blaasmiddel met laag kookpunt. Een beperkte opwarming van de korrels is voldoende om ze te laten expanderen. Met andere woorden: de massa blijft gelijk, maar het volume neemt enorm toe door de vorming van talloze luchtbellen binnen elke korrel. Elke korrel telt zowat 3.000 gesloten cellen die met lucht zijn gevuld. Het zijn net deze 'luchtkamertjes' die voor een optimaal isolerend effect zorgen.
EPS is bijgevolg een zeer efficiënt isolatiemateriaal. Stilstaande lucht is immers de beste isolator en geëxpandeerd polystyreen bestaat voor 98 % uit lucht. EPS blijft qua vorm stabiel in de tijd en neemt ook helemaal geen vocht op.
Stevig en stabiel
Wanneer we isolatieplaten uit geëxpandeerd polystyreen vergelijken met de veelgebruikte, soepele isolatiematerialen met vezelstructuur zoals glaswol of rotswol, dan springen meteen enkele voordelen van EPS in het oog. Zo is er de stijfheid van de ISOMO platen, waardoor ze niet kunnen verzakken in de spouw. Maar ook het tand- en groefsysteem dat toelaat om vlotter nauwkeuriger te werken en een betere luchtdichtheid te bereiken is een extra troef.
High-Tech
Moderne technieken zorgen voor nog beter isolerende eigenschappen. Zo kunnen we gebruik maken van korrels verrijkt met grafietpoeder. Grafiet is een buitengewoon sterk en licht materiaal dat we kennen uit de lucht- en ruimtevaarttechnologie. Grafiet is een zeer slechte geleider, dus een optimale isolator. Grafietgeladen EPS korrels zijn niet wit maar grijs.
EPS is bovendien een monomateriaal want het bestaat slechts uit één materiaalsoort. Hierdoor is het een ideaal materiaal om vlot te kunnen recycleren. Er komt immers geen complexe scheiding van diverse componenten bij kijken.