Voorschuimen
Aan de grondstof, miniscule korrels, wordt gedurende korte tijd stoom toegevoegd. Hierdoor expanderen de korrels en nemen ze meer volume in.
Afkoelen
Na het expanderen of voorschuimen worden de korrels tijdelijk opgeslagen in silo's om er te rusten en af te koelen. Tijdens dit proces ontstaat een onderdruk in de korrels. Hun spanning wordt terug normaal na 24 uur.
Vormen
Een eerste methode bestaat uit het vormen van grote blokken. Hiervoor worden de korrels in een grote, dubbelwandige, metalen box geblazen. Er wordt opnieuw stoom toegevoegd van 120° C. De korrels gaan licht smelten en hechten zich aaneen. Hierbij worden de korrels nog iets verder opgeblazen door het blaasgas, pentaan, dat ze bevatten. Aan het einde van dit proces worden reusachtige blokken gevormd, die een maximale afmeting hebben van 6 m x 1.2 m x 1.25 m.
Om betere akoestische of elastische eigenschappen te bekomen, kunnen deze blokken achteraf extra geperst worden.
Een tweede methode is de continu-productie. De korrels worden tussen twee cilinders geperst tot een continuplaat met een dikte van 30 tot 240 mm. Hierdoor kan zowel qua lengte als qua dikte volledig op maat gewerkt worden.
Snijden
Zowel de blokken als de continu-platen worden in de juiste vorm en op het juiste formaat gesneden door middel van gloeidraden. De snijmachines zijn volledig computergestuurd en kunnen zelfs de meest complexe 2D vormen aan.